Меню
Затвори
Зелената сделка е най-голямото предизвикателство за земеделието
07.11.2022 г.

Зелената сделка е най-голямото предизвикателство за земеделието

Едно от големите предизвикателства за земеделието е Зелената сделка и ефектът, който поражда. Сред амбициите на Европа е до 2030 г. да бъдат намалени химическите торове с 50%. по-опасните пестициди също с 50%, антибиотичните средства в животновъдството и рибарската индустрия с 50%, да бъдат възвърнати до 10% ландшафтна инфраструктура - различни селскостопански територии, които не се използват за земеделие.
Това е амбициозна цел, но скъпа за изпълнение. Тези мерки изискват инвестиции, които неизменно се отразяват в цената на крайната продукция.
Това твърди в интервю пред в. 24 часа и Български фермер Агробизнесменът на 2020 г и оперативен директор на Агрион Николай Минев.
„Говорейки за инвестиции, да не забравяме и технологиите - автономни машини, които премахват плевелите механично; дронове, които използват по-ниска норма на препарати и сензорни AI системи, които разпознават и третират само плевелите.
Това отново изисква средства, които в условията на рецесия е трудно да се открият. Въпреки това, крайно време е земеделието и у нас да започне да стъпва на нови релси“, убеден е Минев.
По думите му екипите в „Агримарт“ и в „Агрион“ са успели да прегърнат кризата и да я обърнат във възможности. От няколко години работим за дигитализирането на много от дейностите на компанията и Ковид-кризата ускори този процес. С гордост мога да кажа, че вече почти всички процеси са изцяло цифровизирани – от покупката на земеделска земя, през продажбата и кредитирането, до отдаването под наем и аренда“, допълва Николай Минев.

Контакти

Можете да направите запитване директно към нашия централен офис, по телефон или имейл

Вижте всички брокери
Безплатен телефон
0800 111 66
Имейл
office@agrion.bg
Централен офис
Пловдив, бул. Дунав 5