Представят изгодни кредити и лизинг за фермери от „Агрион Финанс” на БАТА АГРО

„Агрион Финанс”, дъщерното небанково дружество на Агрион”, представя своите кредитни продукти на есенното издание на Международно селскостопанско изложение БАТА АГРО. То започва на 30 август и ще продължи до 3 септември на летището в Стара Загора. На щанда на компанията експертите ще разкажат подробности за трите основни типа кредити на дружеството: кредит за оборотни разходи, инвестиционно кредитиране и лизинг за покупка на земеделска земя. Те са подходящи и за средните и по-дребни земеделци, които не могат да покрият сложните изисквания на финансиращите институции.
„Очакваме интересът към алтернативните форми на финансиране в земеделието да се запази. Малките и средните фермери също имат нужда от средства за модернизиране и разширяване на бизнеса си, а не могат да договорят преференциалните условия, които получават големите в бранша. Ето това ни мотивира да създадем продукти, които като форма и съдържание изцяло да отговорят на техните нужди”, коментира изпълнителният директор на „Агрион Финанс” Светла Боянова. 
Според данните на компанията в момента фермерите теглят средства за разширяване на обработваемата земя, за подобряване на конкурентноспособността, за реализиране на проекти по европейски програми, както и за покриване на ежемесечни разходи –за торове, препарати и т.н. Има и случаи на покупки на цели бизнеси в земеделието.  Периодът за теглене на кредит през голяма финансираща институция обаче е повече от месец. В „Агрион Финанс” имат възможност да отпуснат средствата в рамките на няколко дни. Таксите също са много по-малко – реално фермерът не дължи нищо преди да е получил желаното финансиране. Предимствата на кредитите на „Агрион Финанс” са свързани още с лесното кандидатстване, както и по-малкото документация. Като основно обезпечение се приема земята, а реалният процент на отпуснатото финансиране е до 80% от пазарната й стойност. Не са необходими съдлъжници, поръчители и гаранти, нито допълнителни обезпечения като апартаменти, къщи или друго имущество на фермера.