Пазарът на земя се активизира в края на годината

Една от най-честите причини за продажба на земеделска земя е необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания. Това става ясно от проучване на лидера в управлението на поземлени активи „Агрион“ за  нагласите на собствениците на поземлени имоти. Настъпването на коледните и новогодишни празници е свързано с доста повече разходи от обикновено и продажбата на имот е вариант за собствениците да покрият разходите си. Голяма част от продавачите използват средствата от продажбата за покупка на друг имот, за лечение или други спешни нужди.

Съществен е и делът на притежателите, които са решили да продават, тъй като не обработват парцелите си. По-голямата част от тях нямат възможност самостоятелно да се грижат за земите си или не се интересуват от земеделие и за това оставят нивите си да пустеят. Притежателите на земеделски парцели често прибягват до продажба на земи като алтернатива на тегленето на кредити, тъй като процедурата е доста по-опростена и бърза, сочат проучванията на „Агрион“.

Според участниците в допитването, водещ фактор при избора на купувач е сигурността на сделката и бързото й реализиране. Повечето собственици на земя предпочитат потенциалният купувач да е българска компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор и се грижи за земите, които управлява. Над 75% от продавачите посочват именно „Агрион“ като предпочитан партньор при сделка. Компанията държи водеща позиция сред фирмите, чиито услуги собствениците на земя и продаващите биха ползвали. Тя е най-разпознаваемият бранд в земеделския бранш.

 Освен за консултации и проучването на възможности за финансиране, все повече хора  са посетили някой от регионалните офиси в опит да сключат сделка.  Според наблюдателите на пазара, едно от най-големите предимства на дружеството е безплатна оценка на земеделските земи, която правят. Собствениците на имоти могат да поискат оферта или да заявят безплатна оценка на земите си на адрес http://www.agrion.bg/bg/request/sell или във всеки един от регионалните офиси на земеделското дружество. От ноември компанията започна и безплатни правни консултации. Заради силния интерес инициативата „Ден на безплатните консултации“ ще се провежда всеки месец  в някой от регионалните офиси на „Агрион“, съобщиха от дружеството. Компанията започна и разработването на специална секция на сайта си, където всеки, който има казус със земята си, ще може да пусне запитване до висококвалифицирания екип от юристи, специализирали в поземлени отношения.От земеделското дружество се ангажират да разгледат казуса и да върнат отговор в най-кратки срокове.

Притежатели на земеделски имоти в България са предимно хора от по-възрастното поколение, над 55 години, със средни за страната доходи, за които продажбата на имот е най-бързият и сигурен начин да осигурят необходимите им пари за непредвидени разходи.