Избраха победителя в лятната игра на Агрион

Той е на 44 години и живее във Велико Търново. Така изглежда победителят в лятната томбола на компанията за купуване и наемане на ниви Агрион. Късметлията получи 10  000 лв. За по-малко от два месеца над 10 000 собственици на земя провериха безплатно колко могат да спечелят от нея в офисите на фирмата и така участваха в играта. Допълнително в нея бяха дадени още 50 награди, всяка от които на стойност 500 лв. Общият награден фонд достигна 35 000 лв.
Агрион ще продължи  да прави безплатни справки за цената на земеделската земя и след края на томболата. „Най-честата практика свързана със земята е отдаването й под аренда като в повечето случаи това е арендатор.  Масово собствениците поверяват решенията за нея на свои роднини”, посочиха от компанията. 
Средният размер на притежаваните ниви е до 20 дка,  като  голяма част от собствениците живеят на над 100 км разстояние от земята. Основните пречки пред ефективното й ползване са ниска доходност, трудностите при управлението и отдалечеността, разказаха още експертите.  По-малко от половината собственици притежават земя, която е изцяло окрупнена.  При всеки трети тя е частично или напълно раздробена на малки части. Освен това колкото по-малка е собствеността, толкова по-често тя е раздробена. Това затруднява извършването на модерно и високотехнологично земеделие.