Агрион организира безплатни медицински прегледи в цялата страна

Медицински екипи, наети от нас, ще правят анализ на кръвната захар и кръвното налягане на всички желаещи. Те ще дават и практични съвети за предпазване от диабет и хипертония.

Инициативата „Дни на здравето“ се организира за поредна година и е част от социално- отговорната дейност на „Агрион“ за подпомагане на българското здравеопазване и превенция на най-уязвимите групи. Тя ще се проведе от 18 август до 5 септември в цялата страна. Информация за датите и населените места, където ще има мобилна медицинска станция на „Агрион“ може да откриете на сайта на адрес https://www.agrion.bg/bg/dni_na_zdraveto/ и на фейсбук страницата на компанията https://facebook.com/agrion.bg/.

Следвайки социално-отговорната политика на компанията, искаме да помогнем на по-възрастното население и всички желаещи да получат безплатна информация за състоянието на кръвното си налягане и кръвната захар. Това спестява време и средства на хората за изследване и посещение на лечебни заведения, които често са на отдалечено разстояние от селата.

Данните показват, че голяма част от хората по селата не проверяват редовно кръвната си захар и не следят кръвното си налягане. Голяма част от тях прилагат самолечение, което може да се окаже фатално. За това медицинските екипи ще дават и конкретни препоръки на всички, които се подложат на изследвания.

Според официалните данни на Министерство на здравеопазването над 520 хил. души в България страдат от диабет, което е близо 9% от населението на страната. Над 40% от хората обаче не знаят, че са болни, заради липсата на редовна профилактика. В голяма част от случаите липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод.  Още по-стряскаща е статистиката при хипертонията. По последни данни над 2,7 млн. души страдат от повишено кръвно налягане. Това е и причината екипите на „Агрион“ да насочат усилията си към изследване именно на тези болести.